Štene zlatnog retrivera


 

Sam proces rađanja novog života počinje u toplini našeg doma. Kao što smo više puta napomenuli naši štenci od prvog minuta svog života žive u našem domu. Poverenje naših ženki i ljubav koju dobijaju je osnova temeljne i srećne porodice.

Svakodnevno pratimo razvoj svakog šteneta i vodimo računa o nezi.

Razvoj šteneta od rođenja


 

Da bi štenci bili srećni i zdravi, važno je biti svestan šta im je potrebno u svakoj fazi njihovog razvoja. Mladim štencima je potrebna posebna nega. Mnoge uzbudljive promene događaju se kod štenaca u dobi rođenja do tri meseca.

 • null

  Šta se dešava po rođenju šteneta do 2 nedelje života?

  Prvi sati života štenaca su od najveceg značaja za njihov razvoj. Najbitnije je da štene po rođenju odmah sisa. Prvo mleko koje mama proizvodi se zove kolostrum i osigurava antitela, kojima se steče pasivni imunitet kod novorođenih životinja.

  Izlučivanje mokraće i izmeta kod šteneta izazvani su u ovom periodu majčinim lizanjem predela oko anusa šteneta.

  Ako se leglo uzgaja veštackim putem, važno je podržati prirodan način sisanja i stimulaciju analnog predela.Tokom veštačkog dojenja, štenetu bi trebalo omogućiti i ritmičke pokrete šapa – „odgurivanje za mleko“, tako što ćemo štenetu pružiti zamotano ćebence ili platno, ili držati ruku naspram njega. Stimulacija masiranjem, kružnim pokretima na stomaku i u analnom predelu pomaže izlučivanju mokraće i izmeta.

  U prve dve nedelje života, štenci većinu vremena spavaju i sva njihova energija se prenosi u rast, a rođena težina udvostručuje na kraju prve nedelje.

  Kako u ovom periodu štene traži samo toplotu, hranu i san, zadatak odgajivača (nas) je da vodimo brigu da kuja bude snabdevena svime što joj je potrebno za nesmetano podizanje legla. Na ovaj način brigom o našim kujama brinemo se i za našu štenad.

 • null

  Кada štenci otvoraju oči i počinju da čuju?

  Štenci se rađaju slepi i gluvi, sa zatvorenim očima i ušima.

  Od druge nedelje života šteneta počinje razvoj čula vida i sluha. Kada se oči otvore (između 10. i 15. dana) štene ima slabu vidnu sposobnost koja se razvija iz dana u dan. Čujne sposobnosti se razvijaju krajem treće nedelje života.

 • null

  Dohrana štenaca

  Tokom prvih četiri nedelja života hranjenje štenca je posao majke. U ovom periodu života najbolja ishrana za štene je majčino mleko. Prema tome, bilo bi dobro ne odvajati ih od majke u ovom periodu kako bi im bilo omogućeno da redovno sisaju. Za to vreme je jako bitno da se kuja ispravno hrani, jer sem za svoje potrebe, ona mora da sintetiše mleko za štenad. Pravilnom ishranom mi preko kuje obezbeđujemo štencima kvalitetno mleko.

  U prirodi, štenci se odvikavaju od dojenja nakon 4 nedelje starosti, sa pojavom prvih zuba. Sisanje tada počinje da bude bolno za kuju, pa se ona sve češće i duže udaljava od svog legla ostavljajući štence same.

  Posle ovog perioda (od četvrte nedelje), možete početi sa dohranom štenadi, tako što ćete im uvoditi polako drugu hranu pored sisanja. Kako se majka polako odvaja od štenaca, tako počinje i konzumiranje čvrste hrane (granule). Ovaj proces odvikavanja obično traje još oko četiri nedelje.

  Proces mora biti postepen, odnosno prateći potrebe psa, nekoliko mlečnih obroka u toku dana zamenite čvrstom hranom za štenad. Mlečni obroci će i dalje biti zastupljeni u ishrani samo u manjoj količini.

  Jako je važno napomenuti da kada pređete na čvrstu hranu, ne prelazite odmah na hranu za odrasle pse! Hrana za odrasle pse neće imati sve nutrijente da zadovolji potrebu šteneta koje, u prvim nedeljama svog života, ubrzano raste.

 • null

  Кada štenad počinju da laju?

  Кrajem treće nedelje života štenci počinju da imitiraju zvukove koje čuju od svoje majke (cviljenje i lavež)

 • null

  Кada štenad počinje da hoda?

  Nakon navršene 2 nedelje starosti, štenci bi trebalo da budu u stanju da prilično dobro stoje. Naravno, svako štene će razvijati svoje fizičke sposobnosti svojim tempom. Većina štenaca će početi da hoda oko 3 – 4 nedelje života. Nakon što nauče da hodaju, postaju nezavisniji i počinju da istražuju svet!

 • null

  Кada štenetu izbijaju zubi?

  Štenci se rađaju bez zuba. Treća nedelja je velika nedelja u razvoju štenaca. Pored drugih gore navedenih prekretnica u razvoju štenaca, ti oštri mali zubići štenaca takođe počinju da se naziru, izbijaju. Obično do osme nedelje štenci već imaju mlečne zube (šteneće zube).

  Stalni zubi počinju da se pojavljuju između trećeg i šestog meseca starosti. U ovoj fazi važno je od šteneta sakriti ili staviti van dohvata sve što ne želite da se sažvače poput kabela za napajanje, kao i sve što bi moglo predstavljati opasnost od gušenja ili na neki drugi način naštetiti štenetu: lekova, kućne hemije ili otrova biljke. Pružanje igračaka za žvakanje za to vreme može mu pomoći da zadovolji svoju želju da ne žvaće vaš tepih, garnituru, nogare stolice, vaše omiljene cipele, papuče ili čarape.

 • null

  Socijalizacija šteneta

  Кada štenci postanu pokretni, već od treće nedelje, štene počinje da istražuje, šeta okolo i igra se sa drugim štencima. Od ovog perioda proces socijalizacije, interakcija sa drugim štencima se povećava.

  Važan period za socijalizaciju šteneta je od šeste do osme nedelja kada štenci najlakše uče da prihvate ljude kao dio svoje porodice.

  Štenci često prolaze kroz ,,period straha“ tokom ovog vremena. Tada upoznaju nove ljude i predmete sa radoznalošću i tokom ove faze prilagodjavanja dožive više fizičkih, vizuelnih i mirisnih kontakata.

  Drugim rečima, tokom ovog perioda naša porodica posvećuje puno pažnje štencima, odnosno igramo se sa njima i time doprinosimo da socijalizacija šteneta u novoj porodici bude lakša.

   

  Kada štene bude u vašem domu, primi sve vakcine i po savetu veterinara počne da izlazi napolje upoznajte ga sa što više dece, ljudi, pasa i prijateljski nastrojenih mačaka. Na ovaj načim pomažete vašem štenetu da stekne samopouzdanje i da se bolje socijalizuje.

 • null