Poreklo zlatnih retrivera


 

Ova vrsta pasmine nastala je u Škotskoj na imanju gospodina Dudley Majoribanks-a, kasnije poznatog kao Lord Tweedmouth. On je uzgajao pse svih vrsta, a zapisi o uzgoju datiraju od 1835.god. do 1890. god. Kad je kovrdžavu retriverku Wavy ukrstio sa vodenim španijelom Belle, dobio je tri šteneta Crocus, Cowslip and Primrose.

Cilj uzgoja mu je bio da dobije talentovane, lojalne i srčane lovne pse sa izvanrednim njuhom, koji je bio uslužniji svom lovnom prijatelju u donošenju plena, a u kući mirni i lojalni pas (karakteristike koje danas imaju zlatni retriveri). Negovao je posebno žutu štenad i kako bi nastavio svoj program uzgoja, ostalu je davao prijateljima. Njegova legla iz uzgoja privlačila su veliku pažnju zahvaljujući svojim veštinama u lovu i već sada te davne 1904. god. osvaja međunarodno takmičenje International Gundog League trial sa psom Don of Gerwyn.

Млади Симон Мунро са Ноусом
Izvor (friendsofguisachan.org)
Više slika, informacija o nastanku,
rodovnicima pasmine OVDE

Upis pasmine zlatni retriever

 

Kinološki klub u Engleskoj uvodi pasminu 1911. godine u registar i psi su klasifikovani kao „Retriver – zlatni ili žuti“, a 1920. godine ime pasmine zvanično je promenjeno u Zlatni retriver.

Američki kinološki klub priznao je vrstu 1932. godine, a danas je ona na drugom mestu po popularnosti u SAD-u.